YÖK’ten ‘pedagojik formasyon’ için yeni adım – ÖSYM Arşiv | Ocak 2021 .articles {text-transform:capitalize}img {max-width: 90%}
Öğrenci yardımı
YÖK’ten ‘pedagojik formasyon’ için yeni adım
Öğrencinin eğitim gördüğü fakültede ‘formasyon’ alabilmesini değerlendirecek YÖK, ilahiyat ve fen-edebiyat fakültelerinin formasyon vermeye uygun olup olmadığını bilimsel çalışmayla saptayacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın pedagojik formasyonun bir yıla yayılacak şekilde fakültelerde verilmesi yönündeki önerisi üzerine çalışmaya başladı. Formasyon için sadece eğitim fakültelerinin kontenjan açması nedeniyle mezunların bir bölümü eğitim alabiliyordu. YÖK, formasyon eğitiminin ilahiyat ve fenedebiyat fakültelerinde de verilebilmesi için bilimsel çalışma yapacak. Üniversitelerin fen-edebiyat ve ilahiyat fakülteleri mezunlarının öğretmen olabilmelerine imkan tanıyan ‘pedagojik formasyon’ eğitimi, geçen yıl yapılan düzenlemeyle müfredata dahil edilmişti. Geçen yıl ilk kez öğrenciler, formasyonu henüz üniversitede okurken almaya başladı. Öğretmenliklerde okuyan öğrenciler, formasyon eğitimini ya yıl içinde müfredata ekleyerek ya da yaz okullarında alabildi.
KONTENJAN SORUNU
Formasyon için sadece eğitim fakülteleri kontenjan açabiliyor. Bu nedenle mezunların bir kısmı eğitim alabiliyor. Ankara Üniversitesi’nde pedagojik formasyon üzerinde çalışan Prof. Dr. Cemal Tosun, ‘Son sınıf öğrencileri ve mezunlar eğitim fakültelerinde açılan kontenjanlarla eğitim alabiliyor. Şu anki uygulamada öğrenciler hem yıl içinde hem de mezuniyet sonrası 1 yıl formasyon alabiliyor. ‘Formasyon yıl içine yedirilsin’ önerisiyle şunu anlıyoruz: İlahiyat fakülteleri formasyon verilecek öğrenci kontenjanını kendi belirlesin ve eğitim bu fakültelerde verilsin’ dedi.
BİLİMSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK
YÖK, ilahiyat fakültelerinin formasyon eğitimi vermeye uygun olup olmadıklarını bilimsel olarak değerlendirecek. Daha sonra bir karar oluşturulacak. YÖK’ün ‘uygun’ bulması durumunda ilahiyat ve fenedebiyat fakülteleri öğrencileri kendi fakültelerinde formasyon eğitimi alabilecek. Böylece mezun olduktan sonra hem daha çok öğrencinin formasyon eğitimi alması, hem de 1 yıllık pedagojik formasyon eğitiminde ‘zaman kaybı’nın önüne geçilmesi hedefleniyor. Pedagojik formasyon eğitiminde öğrenciler; ‘eğitim bilimine giriş’, ‘gelişim psikolojisi’, ‘öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları’, ‘rehberlik’, ‘sınıf yönetimi’ gibi ek dersler alıyor.
Kategori: ÖSYM Arşiv
Popüler gönderiler
-
YKS sonuçlarının açıklanma tarihi değişti mi?
-
2018’de Hangi Sınav Ne Zaman Yapılacak? (ÖSYM Sınav Takvimi 2018)
-
KPSS Ortaöğretim Sınav Saati Değişti mi?
-
Yaz Döneminde Açık Kalacak KYK Yurtları Belirlendi
-
İdari Yargı Sınavı Başvuruları Son Gün Ne Zaman?
-
Okul Servis Şoförleri İçin Yeni Kriterler Nelerdir?
-
Ziraat Bankası KYK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
-
KYK Yurt Başvuru Sonuçları Açıklandı mı 2018-2019?
-
2018 TYT Soruları Nasıldı? İşte LYS Yorumları
-
2018 TUS ve STS Tıp Doktorluğu Sınav Sonuçları Açıklandı mı?
Kategoriler
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- YDUS Sınavı
- MSÜ
- Kaymakamlık Sınavı
- ÖSYM İletişim Bilgileri
- ÖYP Alan Sınavı
- Mühendislik Tamamlama
- Askeri Lise Sınavı
- Dikey Geçiş Sınavı
- ÖSYM GİS
- ÖSYM e-YDS
- Sınav Motivasyonu
- Haberler
- ÖSYM Sonuç Açıklama
- Diyanet MBSTS Sınavı
- ÖABT Sınavı
- Başbakanlık GYS
- ÖSYM Tercih Kılavuzu
- ÖSYM Arşiv
- KPSS DHBT
Diğer Makaleler
Copyright © document.write(new Date().getFullYear()); Tüm hakları Saklıdır | antalyayeniiklim.com
كاتب مخضرم ومقدم مقالات في مختلف المجالات الطبية والرياضية المتنوعة والتي تتحدث عن الحياة الصحية والجسدية لكل من الرجال والنساء، أشهر ما اقدمه هو مجموعة مقالاتي عن تمارين كارديون والمقاومة
كما اقدم شراكات كخبير ل: شركة تصميم مواقع في مصر