2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır? – ÖSYM Tercih Kılavuzu | Ocak 2021 .articles {text-transform:capitalize}img {max-width: 90%}
Öğrenci yardımı
2018 TYT Puanına Göre Tercih Nasıl Yapılır?
2018 TYT Puanına Göre Tercihler Ne Zaman Yapılacak,2018 YKS TYT Puanına Göre Tercih Hakkı Şeması ve Tablosu,2018 TYT Puanına Göre Bölümler Hangileridir,2018 TYT Puanına Göre Üniversite Taban Puanları,2018 TYT Puanına Göre Üniversite Tercihleri…
Dikkat: TYT Puan Türleri ile Hangi Alanları Tercih Edebilirsiniz, YGS Puan Türleri ile Hangi Proğramları Tercih Edebilirsiniz.Detaylar için Buraya Tıklayınız
2018-ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
-Kimler TYT Tercihinde Bulunabilecek?
Meslek yüksek okulu ön lisans programlarını tercih edebilmek için (sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar dahil) ilgili TYT puan türünde en az 150 puan; açık öğretim ön lisans ve lisans programlarını tercih edebilmek için TYT puan türünde en az 150 puan; özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için TYT puan türünde en az 150 puan; yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile teknoloji, sanat ve tasarım, turizm fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmek için ilgili TYT LYS puan türünde en az 180 puan ve yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili YKS puan türünde en az 180 puan almış olmak şartı aranacak.
YKS TYT’lerde başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezi yerleştirmeyle yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek.
Engelli adaylar ise üniversite tercihinde bulunurken engellerini dikkate almaları ve üniversitelerin engellilerle ilgili birimlerinden yükseköğretim programları konusunda bilgi almaları yararlarına olacak.
TYT’DE TABAN PUANLAR DEĞİŞTİ
Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ele alınan ve dün kabul edilen karara göre ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan YGS’de uygulanan 140 baraj puanı 150 puana çıkartıldı. YÖK, uygulamanın gerekçesi olarak şu açıklamayı yaptı: “Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da artırmıştır. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapılmıştır.”
Lisans programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya tekabül eden 180 baraj puanı, ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanmakta. Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’a çıkması yani 16 ham puan eşiğinin 20 ham puana yükselmesi anlamını taşımakta. YÖK, Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları için sıralama tabanı getirmesiyle ilk defa taban puanları yükseltmişti. Yeni uygulamaya da 2018 ÖSYS Kılavuzu’nda yer verilecek.
2018 TYT TERCİH İŞLEMLERİNİZİ YAPMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ
Puan, tercih ve kontenjanlar dikkate alınacak
2018-TYT’ye ve YKS’lere giren adaylar, ön lisans ve lisans programlarına YKS ve varsa YKS yerleştirme puanları; okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri; yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecek.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar ise kendi alanlarıyla ilgili ön lisansprogramlarına sınavsız olarak; okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecek.
Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2018-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacak.
Kategori: ÖSYM Tercih Kılavuzu
Popüler gönderiler
-
2019 ALES İlkbahar Dönemi Sınavı Ne Zaman?
-
Görevde Yükselme Sınavı (MEB GYS) Nedir?
-
2018 YDS Sonbahar Dönemi Başvuruları Ne Zaman?
-
e-ALES sınavı yılda kaç defa yapılacak?
-
2018 TUS Ek Yerleştirme Tercih Sonuçları Tıkla Öğren!
-
ÖSYM Soruları Zorluk Derecesine Göre Sınıflandırılacak
-
DGS ile Geçilebilecek Bölümler Hangileri?
-
DGS Yarın Yapılıyor mu?
-
2018 Yükseköğretim Öğrenci Kontenjanları Kitabı
-
ÖSYS 2018 Görme ve İşitme Engelliler Kılavuz Dosyaları
Kategoriler
- ÖSYM İletişim Bilgileri
- ÖSYM Şifre İşlemleri
- Temel Yeterlilik Testi
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- ÖSYM e-YDS
- Kamu Denetçiliği Sınavı
- KYK Sorgulama
- KİT İç Denetçi Sınavı
- ÖSYM GİS
- Üniversite Kayıt İşlemleri
- Kaymakamlık Sınavı
- ÖSYM Ödeme
- Üniversite Harçları
- Sınav Motivasyonu
- JANA 2019
- EUS Sınavı
- Haberler
- ÖMSS 2014
- KPSS DHBT
- ÖSYM Sonuç Açıklama
Diğer Makaleler
Copyright © document.write(new Date().getFullYear()); Tüm hakları Saklıdır | antalyayeniiklim.com
من افضل كتابة المحتوى المخضرمين في عدد من المجالات مثال المجالات العلمية والمعلوماتية وله العديد من الاعمال في الكثير من المواقع مثال موقع
ويساهم في تقديم محتوى مفيد وجذاب للزوار
0 Comments